O nama | Kontakt | Garancije | Moj profil |

Kada je pravo vrijeme za novu tavu?

Kada je pravo vrijeme za novu tavu?

Ne sjećate se kada ste zadnji put zamijenili svoju tavu? To znači da je stiglo vrijeme da je promijenite.

Razna kuhinjska pomagala i pribor često se kupuju, mijenjaju i nadodaju. No, lonci i tave su druga priča. Skuplja su investicija pa ih ljudi vole dugo koristiti i rjeđe mijenjati. Čak i kad su izgrebane, tave odrade svoj posao, ali ni izbliza toliko dobar iz razloga što su znatno osjetljivije te su zbog toga i puno kraćeg vijeka od lonaca.

Stručnjaci savjetuju da se tava mora zamijeniti svake tri godine, ali i prije ako se počne kriviti, tamniti te ako se izgrebe.

Starije tave mogu biti vrlo opasne po vaše zdravlje. Ako je staro posuđe oštećeno, puno je veći unos opasnih tvari štetnih po zdravlje koje izazivaju reakcije na koži, očima i respiratornom sistemu, a jako važno je znati i da su potencijalno kancerogene.


Znakovi koji ukazuju da hitno morate zamijeniti tavu koju koristite za kuhanje:1. Iskrivljenje na tavi
Kad površina stare tave postane iskrivljena i nejednaka, hrana se neće ravnomjerno kuhati. Kako biste bili potpuno sigurni da vam se svaki dio namirnice obrađuje na istoj temperaturi, ali i da je sigurno i zdravo za jelo, vrijeme je da zamjenite staru tavu s novom.

2. Tamnija boja tave
Male promjena boje nisu opasne, jer se boja tave može promijeniti kada se na njoj kroz vrijeme nakupe zagorjeli ostaci hrane koji ne mogu očistiti u pranju, ali ako je tava potamnjela vjerojatno joj se oštetio premaz i hitno je vrijeme za novu.

3. Ogrebotine
Posuđe napravljeno prije 2013. godine sadržavalo je kemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA) što su je znanstvenici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima. Ogrebotine na tavi mogu značiti da se njena neprijanjajuća površina izmjenila i da sad kemikalije ulaze u hranu. Ako nastavite kuhati na okrhnutim i izgrebanim tavama, može doći do otpuštanja kancerogenih tvari.Kako izbjeći oštećenja i produžiti život svoje tave, naročito ako je non-stick (s neprijanjajućom površinom)?1. Dodavajte ulje ili maslac na hladnu površinu prije zagrijavanja tave. Ako se ulje dodaje dok je površina vruća, veća je šansa da će natopiti hranu

2. Izbjegavajte koristiti metalne žlice jer one mogu izgrebati neprijanjajuću površinu. Drvena su kuhinjska pomagala najbolja za ovakve tave.

3. Izbjegavajte velike promjene u temperaturi – primjerice, stavljanje tave pod hladnu vodu dok je još vrela, izravno s vatre.

4. Čistite svoju tavu mekim dijelom spužve – ako je kvalitetna, lako ćete skinuti sve mrlje i na taj način.


Podsjetimo, tavu može biti opasna za korištenje ukoliko ima samo jedan od ovih znakova: iskrivljenje na tavi, tamnija boja površine ili ogrebotine. Ako ste uočili samo jedan od ovih znakova, nipošto ih ne biste smjeli ignorirati. Vrijeme je da ozbiljno razmislite o kupnji nove tave.

Visokokvalitetno Mehrzer posuđe osigurava produženi život i lakše korištenje te održavanje tava.

Za sve koji se odluče zamijeniti svoje tave, Mehrzer je osigurao i posebne popuste.

Mehrzer Rose Gold - Set tava

Prijavi se na newsletter

Ne propusti naše ponude, akcije i uštede